#kraakdecrisis

Next Pop Up Store

Het is tijd: de coronacrisis dwingt ons om in nieuwe manieren te gaan ondernemen. Na het zien van meer dan 50(!) leegstaande winkelpanden in het stadshart van Zwolle in 2013 kwam ik op dit idee. Vandaag meer dan relevant.

kraakdecrisis.nl komt met een nationaal crowdsourcing initiatief. Samen counteren we de coronacrisis, mits we creatief blijven!

Met Next Pop Up Store als verbindingsplatform tussen ruimte-aanbieder en ondernemer kunnen we de sociale cohesie bevorderen door ons te richten op lokaal ondernemen.

Door het de (aspirant-)ondernemer makkelijker te maken een lokale pop up store te beginnen die slechts kort open is, kunnen we testen of bepaalde initiatieven of combinaties van services en/of producten werken.

De voordelen werken door op drie gebieden:

hoe het werkt

1. Pandbeheerders melden hun pand aan op het platform en voeren het aantal m2 en voorzieningen in. (extra: adres met VR beleving – bezichtigen hoeft dan niet)


2. Lokale ondernemers/hobbyisten dienen hun dienst, product of winkelconcept aan


3. Ondernemers en beheerders kunnen makkelijk elkaar vinden, met elkaar in contact komen en standaard contracten aangaan voor zeer korte tijd.


4. Ondernemers kunnen voor x aantal weken hun eigen sociale dienst/product aanbieden en dit delen via het eigen platform, netwerk en social media!

Tech in actie

Het platform kan als app of website opgezet worden. Met technieken als AR kunnen we location based aanbod van ruimtebeheerders en interesse van ondernemers laten zien.

Met een VR-tour door de ruimte (indien aanwezig) kunnen mensen al de ruimte binnenkijken.

Met een matchmaker kun je zoeken op jouw gewenste match. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar iemand die ook graag fietsen wil repareren in de buurt, dan kun je elkaar makkelijk vinden. Of een strategist, designer en financieel adviseur samen. Hierdoor kunnen er interessante matches ontstaan die we nog niet eerder heb geprobeerd. De Pop Up Store als werkveldlab.

Next Pop Up Store biedt:

— Standaard contracten van beheerder voor ondernemer

— Een designservice/standaard retailpakket voor je promotie, en evt. een begeleider zodat je als ondernemer startklaar bent en jouw dienst/product makkelijk kan aanbieden (evt: lokale designers vragen – markt creëren)

— een Matchmaker feature waarin je als ondernemer bijvoorbeeld een tuinmeubelbouwer, fietsenmaker én barista in één Pop Up Winkel kan hebben. Voor meer klandizie en netwerkuitbeiding (op 1,5 m)

— en wie weet … ideeen welkom!

Een Pop Up Store… en dan?

Al deze stappen moeten worden ingevuld door een groot scala aan enthousiastelingen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Door deze schakel aan benodigde mensen ontstaan er ook veel nieuwe banen. Denk aan een geslaagde Pop Up Store periode: nu kunnen er mensen aan de cultuursector aan verbonden worden. Denk aan illustratoren, designers, fotografen, tekstschrijvers en filmmakers. Die staan allemaal klaar om dat nieuwe initiatief kracht bij te zetten.

In goede banen

Door samen te werken kan dit idee alleen een succes zijn. Door het opzetten van een winkel te stroomlijnen ontnemen we de zorg van een retailer. Door gebruik te maken en het versterken van elkaars netwerken komen we dichter bij elkaar. En door te focussen op een duurzame manier van handelen kunnen we zelfs grote stappen zetten in de richting van een circulaire economie.

Meer weten of samenwerken?

Deze opdracht is tot stand gekomen naar aanleiding van een ongebruikte pitch. Het hele idee is qua opzet en design al grotendeels uitgedacht en uitgewerkt. Je mag me bellen of e-mailen om me uit te horen. Ik zal met alle liefde je vragen beantwoorden. Volgens mij zit hier een onwijs leuke kans.

naar contactpagina

stem nu op dit idee en help mee

Door op de knop te klikken kom je op de pagina met alle initiatieven. Mijn project staat waarschijnlijk op de laatste pagina. Voer bij Next Pop Up Store je e-mailadres in en druk op STEM. Bedankt!